De bakkerij

De bakkerij van Crabbedam is een gebouw uit de collectie van Tilly Models.

Dit is geen standaard bouwpakket van kunststof delen, maar een resin bouwpakket van giethars. De bouw ervan verloopt anders dan bij een standaard bouwpakket van de grote fabrikanten

In de door zitten de diverse gegoten onderdelen, zoals de wanden, het dak en het interieur van de bakkerij. Ook is een stukje plexiglas bijgevoegd voor de ramen. De bijgevoegde handleiding bestaat niet, zoals bij de bouwdozen van de grote fabrikanten, uit een bouwbeschrijving, waarin stap voor stap wordt vermeld met foto's of tekeningen hoe het gebouw in elkaar gezet dient te worden, maar uit één enkele zgn exploded view tekening en een uitleg hoe men met dit soort bouwdozen dient te handelen.
De wanden van het gebouw zijn als één geheel gegoten. Dit houdt in dat ook de raamkozijnen en hemelwaterafvoerbuizen al zijn meegegoten met de wanden.

Hoe het gieten van de wanden verloopt heb ik geen idee van, maar het ziet er wel strak uit. De grootte van de bakstenen zijn naar mijn idee mooi op schaal. Door het gietproces zit er aan elk deel een grote balk, die er af gesneden moet worden. Veel raamopeningen zijn dicht door een dun vliesje. Met een vijltje, mesje of met schuurpapier is dit vliesje snel te verwijderen.

Als alle wanddelen op deze manier zijn behandeld houden we 5 grotere wanddelen over en enkele kleinere onderdelen. Het kan voorkomen dat de wanden iets kromgetrokken zijn. Mocht dicht het geval zijn dan kan men zo'n wanddeel weer recht krijgen door het in heet water te leggen, of te verwarmen met een föhn en daarna onder iets zwaars af te laten koelen zodat het deel weer recht wordt. Bij deze bouwdoos zaten geen kromme onderdelen. Wel braken bij het lossnijden van de gietbalk aan de onderzijde twee dorpels bij 2 van de 3 deuropeningen af. Dit ga ik later weer corrigeren met een stukje kunststof.
Het dak van de bakkerij bestaat uit 2 delen. Aan één ervan zit ook het dakdeel van de uitbouw aan de achterzijde van het pand vast. Bij het zien van dit dakdeel kreeg ik het idee dat dit dakdeel niet als één geheel gegoten is, maar dat het haakse deel er later aanvast gesmolten is. De overgang tussen de twee delen ziet er erg rommelig uit en behoeft een flinke nabehandeling.
Het raamkozijn boven de deur van de bakkerij blijkt scheef te zitten. Nu ben ik geen perfectionist, maar het moet er wel mooi uitzien. Dit vindt ik niet mooi.
Ook de deur is te smal voor de deuropening. Jammer. Het raamkozijn wordt daarom verwijderd en zal samen met de deur nieuw gemaakt worden van Evergreen strips.
De eerste stap in het bouwproces is het lijmen van de wanden. Om de wanden goed haaks op elkaar te krijgen heb ik de beide geveldelen tegen een blokhaak gezet om de lijm te laten uitharden. Lijmen doe je dit soort bouwdozen niet met plasticlijm, maar met secondenlijm.
Bij de bouwdos zit geen bodemplaat. Aangezien ik het hele pand wil voorzien van een interieur, heb ik deze gemaakt van een plaat van 1mm dik.
De wanden worden nu aan elkaar gelijmd, waardoor de vorm van het pand goed zichtbaar wordt. De bodemplaat komt nog niet vast te zitten. Er moeten nog binnenmuren op geplaatst worden.
Dit is de bodemplaat met een indeling naar eigen ontwerp. Alleen de ruimte van de winkel van de bakkerij is even groot als Tilly Models deze heeft bedoeld. Rechts ervan is de woonkamer van de woning.
De andere zijde van het interieur. Links de keuken, dan de hal, met een open gedeelte waar de trap naar de bovenverdieping komt, dan het toilet en als laatste aan de rechterzijde het magazijn annex de bakkerij van de winkel.
Van boven gezien ziet het er dan zo uit.
De baksteen muren worden steenrood geschilderd.
De vloer van de bakkerij en de woonkamer zijn op kleurgebracht.
De vloer van de bakkerij is voorzien van een tegelmotief. Gewoon met een fineliner langs een liniaal lijnen trekken.
De binnenzijde van het pand heb ik wit geschilderd.
Helaas bleek dat, als het pand bij een lamp gehouden werd, het licht er nog doorheen scheen. Daarom zijn de wanden aan de binnenzijde alsnog zwart geschilderd, om het doorschijnen te voorkomen. Hierna worden de wanden weer wit geschilderd, maar omdat het niet in 1x dekkend is moet dit meerdere keren gebeuren.
Ook de gang en de keukenvloer zijn van een kleur voorzien.
De trap is gebouwd. Ook weer van stukje Evergreen strip. Onder de trap is een opbergruimte.
De binnendeuren zijn zelf gebouwd van stripjes Evergreen. v.l.n.r de deur van de keuken, de deur van de bakkerij naar de woning, de woonkamerdeur en de deur van de hal naar de gang.
De inrichting voor de bakkerij is met de bouwdoos meegeleverd en is hier al deels op kleur gebracht. De bruine planken komen tegen de achterwand van de bakkerij, de meest linker plank komt in de toonbank. De meubels voor e woonkamer, zijn op de eettafel en eetkamerstoelen na, zelf gebouwd.
De raamkozijnen zijn aan de buitenzijde geschilderd, evenals de dakgoten en daklijsten.
Ook aan de achterzijde van het pand is dit het geval.
Het interieur, dat bij de bouwset is geleverd, is geschilderd en de planken met broden zijn aan de muur bevestigd. In de vitrine liggen de taarten klaar voor de verkoop en rechts staan de manden met broodjes en stokbroden. Het interieur zal nog uitgebreid worden met schappen met koekjes e.d.
In de woonkamer naast de winkel staan de meubels. Ook hier moeten de details, zoals verlichting en planten aangebracht worden.
Een overzicht van het gehele interieur.
En geplaatst in het gebouw.
Aan de achterzijde en bij de ingang van de woning zijn de deuren geplaatst.
De beide dakdelen zijn tegen doorschijnen aan de binnenzijde zwart geschilderd.
In een huis hoort ook verlichting. Als het donker wordt moeten de bewoners wel een lampje aan kunnen zetten. 3 stukjes kunststof buis zijn schuin af gevijld. Aan de onderzijde is er een SMD led ingelijmd en daarna is de kap vanaf de bovenzijde gevuld met Kristal Klear. Een staafje eronder als standaard en een dikker stukje als voet en klaar is de lamp.
In het plafond van de bakkerij en de keuken is ook verlichting aangebracht.
Om de verlichting te kunnen plaatsen is er wel een plafond gemaakt voor het gebouw.
In de bakkerij worden naast broden en broodjes ook andere artikelen, zoals Bambix, koffie, Liga en koekjes verkocht. op 2 planken zijn stukjes kunststof gelijmd met op het voorste deel een heel erg verkleinde afbeelding van het betreffende artikel.
de lampen in de woonkamer zijn geschilderd en op hun plaats gelijmd.
Nog even een overzicht van het interieur. Links de bakkerij met de planken met extra artikelen tegen de rechter wand en in de huiskamer de 3 schemerlampen.
Inmiddels heeft de winkel een voordeur gekregen. De eigendeur is met een stripje op maat gemaakt. het kozijn erboven is van stukjes kunststof gemaakt. Het dak is op kleur gebracht en tegen het stuk blinde muur van de bakkerij is een reclamebiljet gelijmd. het gebouw moet nog wel enigszins geweatherd worden.
En nadat de deur, met het kozijn erboven, voorzien zijn van een likje verf en ook de regenpijpen op kleur zijn gebracht, is het pand, op de weathering na, klaar.
Ook aan de achterzijde ziet het pand er best mooi uit.

Wat vind ik van een resin bouwdoos? Het is een mooie en snelle maniet van bouwen. Het gebouw in zijn geheel staat snel in elkaar. Het schilderen is wat lastiger omdat alle onderdelen in de wanden gegoten zijn. Door er een persoonlijke teint aan te geven, door een interieur te maken en er verlichting in te bouwen wordt het wel meer een 'eigen' gebouw.

Nog even wat statiefoto's gemaakt van het pand. Op de ramen zijn reclamebiljetten geplakt van de aanbiedingen van deze week.
Enkele klanten staan binnen en wachten tot zij aan de beurt zijn.
Aan de achterzijde is alles rustig.
Als laatste wordt de naam van de bakkerij, Bakkerij de Korenschoof, op de gevel aangebracht.