De Groentewinkel

De Groentewinkel is een bouwdoos van Tilly Models en is, net als de bakkerij een resin bouwset. De doos zit vol met gegoten delen, die als eerste ontdaan moeten worden van gietbomen en gietvliezen.
Als alle onderdelen schoongemaakt zijn, kan het model in elkaar gezet worden en is in no-time een gebouw in elkaar gezet. Het gebouw moet echter nog wel geschilderd worden.
Aan de achterzijde van het pand zit een uitbouw, met hierin een garagedeur. Deze deur laat ik open om hier op de modelbaan, nog een leuke scène te maken.
Het gebouw wordt aan de binnenzijde zwart geschilderd om doorschijnende wanden te krijgen. De buitenzijde wordt geschilderd in enkele basis kleuren. De buitengevel moet een geel-achtige kleur krijgen, vandaar de gele basiskleur.
Na enkele avonden schilderen krijgt het pand al aardig haar definitieve kleuren.
Ook de meegeleverde kratten met groenten en fruit zijn op kleur gebracht.
Even een nadere blijk op de inrichting van de winkel. Ook een kast, meet daarop een weegschaal en een balie met een kassa zijn toegevoegd aan de bouwset. De vloer is al van tegels voorzien. Wel wil ik nog een soort koelvitrine aan het interieur toevoegen, waarin voorgesneden en gekoelde groeten een plaats hebben.
De ruimte achter de winkel is bij de bouwset leeg, maar wordt door mij van wanden voorzien. Rechts de kantine, daarnaast de gang die doorloopt achter de winkel, dan het trappenhuis, waar deze keer geen trap in gemaakt wordt, omdat dit toch niet zichtbaar is. Onder de trap zit het toilet en dan als laatste, geheel links een klein magazijn.
Ook de bovenetage krijgt een interieur. Het voordeel, dat als zoiets niet bij de bouwdoos inbegrepen zit, is, dat je de verdieping naar eigen inzicht in kan richten. De woonkamer zit over de gehele breedte aan de voorzijde.
Aan de achterzijde v.l.n.r. de keuken, het trappenhuis, een kleine slaapkamer en een grotere slaapkamer.
Als de beide interieurdelen op elkaar gezet worden is dit het resultaat. Hier gezien aan de achterzijde.
En zo aan de voorzijde.
Als het interieur in het pand geplaatst wordt lijkt het al aardig op een groentewinkel anno jaren 80.
De achterzijde.
De gevels zijn geheel geschilderd, de ramen zijn gemonteerd.
Het interieur van de winkel wordt bij de bouwdoos geleverd en is hierboven al behandeld. De woning boven de winkel is niet voorzien van een interieur, maar omdat de woning veel ramen heeft is het mooier om deze wel van meubels te voorzien. Ook een indeling is niet vooraf bepaald, dus hier kan de bouwer de vrije hand in nemen. Ik heb er voor gekozen dat er aan de voorzijde over de volle breedte een woonkamer komt. De meubels hiervoor moeten dus wel zelf gemaakt worden.
Om te zitten is er een hoekbank gemaakt. Gewoon wat stripjes op elkaar lijmen, een beetje in vorm vijlen en schilderen. Het lijkt op de foto erg grof, maar deze is ver ingezoomd genomen. In werkelijkheid ziet het er strakker uit.
De bewoner van de woning is organist in de kerk tegenover de groentewinkel. Om thuis te kunnen oefenen heeft hij een elektronisch orgel staan.
Het is een tweeklaviers orgel met vol pedaal
Het orgel wordt al bespeeld.
Ook de eettafel met de 4 stoelen zijn zelf gebouwd.
De dochter van de bewoners zit/staat soms nog in de box. Ook de box is zelfbouw.
Nadat de meubels op kleur gebracht zijn, worden ze in de woonkamer geplaatst.
De box staat voor het raam. Nu nog raambekleding, vensterbanken en planten in de woonkamer plaatsen.
De bouw van de groentewinkel nadert haar voltooiing.

In e woonkamer hangen er rolgordijnen voor de ramen. In de winkel staan de klanten te wachten op hun beurt.

De aanbiedingen van de week hangen op de ramen.

De garage annex schuur moet nog ingericht worden en de regenpijpen moeten nog op kleur gebracht worden.
Ook de naam van de groentewinkel moet nog aangebracht worden op het blauwe bord.
Het bord is als laatste onderdeel van het model, voorzien van een naambord. 'de Graaf Groeten en Fruit dagelijks vers' staat er op.